Út és Esély

Út és Esély

Tanulók és pedagógusok képzése, táborok és eszközbeszerzés valósult meg az ART ÉRT Alapfokú Művészeti Iskolában és Óvodában

Befejeződött a 39.966.030 Ft-os uniós támogatással az ART ÉRT Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda "Út és esély" elnevezésű projektje, melynek keretében a programban résztvevő tanulók és pedagógusok képzésére, valamint taneszközök, sportszerek, oktatási eszközök, digitális tananyagok beszerzésére nyílt lehetőség.

A digitális tartalmak gyakorlati használatával kapcsolatos foglalkozások a tematikus táborok idején kerültek megtartásra. Ehhez igazodva a foglalkozások témaválasztásával igyekeztem a tábori tematikához kapcsolódó, játékos keretben, feladatlapokkal, interaktív feladatokkal, valamint csoportos munkával történő információ átadásra.

Véget értek az Ökotáborok, melyek Vilyvitányban, illetve Gömörszőlősön voltak.  A 2015. június 22 és július 5-e között. Az összesen 3 táborban összesen 90 diákunk és 12 tanárunk vesz részt.

A táborok egyik kiemelkedő motívuma a természet közeliség, az ökológiai kényes egyensúly fenntartása volt. Ezt a gyerekek a legkülönbözőbb módon dolgozták föl. A természetben megtalálható motívumok feldolgozása, a természeti élmény megrajzolása épp úgy része volt a tudatosság fejlesztésének, mint például az elődök természettel együtt élő, gondos életvitelének drámapedagógiai feldolgozása.

Újabb ökotáborok kezdődtek Vilyvitányban, illetve Gömörszőlősön.  A 2015. június 29 és július 5-e közötti táborokban összesen 60 diákunk és 12 tanárunk vesz részt.

Az újabb Vilyvitányi táborban szintén képzőművészeti tanszakos diákjaink vesznek részt és a múlt heti tematika szerint táborozhatnak. Most azonban az összetétel más: 6-6 fő tanuló Pácinból, illetve Bodroghalomból, valamint további 18 fő tanuló Sárospatakról került a táborba.

A TÁMOP-3.1.4.C-14-2015-0190 számú projekt első nyári tábora elkezdődött Vilyvitányban. 2015. június  22 és június 28-a között 15 Sajóbábonyi és 15 Edelényi diákunk kezdi meg táborozását 6 tanárunk felügyelete mellett. A tábor központi gondolata a környezeti értékek hangsúlyozása, az ökológia egyensúlyának érzékeltetése a művészet eszközeivel.

A tábor képzőművészeti tanszakos diákjaink számára kínál kiváló kikapcsolódási lehetőséget, s emellett 4 foglalkoztatási helyszínen hasznos alkotó tevékenységet, forgószínpad-szerűen. 

IKT képzés tanároknak

„Interaktív tábla, interaktív módszerek használata a tanítás-tanulás folyamatában” címmel bejegyzett akkreditált képzésen vett részt 2015. május 21-23-ig 14 oktatónk.

A képzés kapcsán bemutatták a ma már a legtöbb iskolában megtalálható digitális tábla teljes eszközrendszerét, valamint az azokon keresztül használható módszertanokat.

A projekt kiemelt jelentősége, hogy útbaigazítást adjon több olyan területen, ami a mai általános iskolás-korú gyerekek körében nem teljesen tisztázott.

Tipikusan ilyen a dohányzásról, valamint az egyéb szerektől való függőségről kialakult téveszmék, és szociális környezeti ártalmak miatt kialakult torz ismeretek jelenléte a korosztály gondolkodásában.

Az ismeretterjesztésnek soha nem volt ilyen kiemelkedő jelentősége, hiszen az ellenoldali ismeretterjesztéssel, a negatív hatású média erejével kell szembenéznünk.

Bár még nem tudtuk a pályázat eredményét, április hónapban megkezdtük az alapvető szerződések megkötését kidolgozni saját felelősségünkre annak érdekében, hogy a projekt megvalósulhasson. 

Most, hogy a tegnapi, Miskolci Projektindító napon projektmenedzserünk mindkét oldalról aláírt Támogatási Szerződéssel tért haza, sokkal nyugodtabban folytatjuk a munkát.

Most kaptuk a hírt, ezért máris közzétesszük. Tesszük mindezt annak reményében, hogy a hátrányos helyzetű térségekben élő diákjainknak és ott tanító pedagógusainknak ez újabb lehetőséget ad az előre haladásra, a fejlődésre!

Feliratkozás RSS - Út és Esély csatornájára