Írástámogató képzőművészeti program Boldogkőváralján, Sajóbábonyban és Sárospatakon

Miért is fontos a finommotorika fejlesztése?
A kéz finommozgásának koordinációja teszi lehetővé az írás elsajátítását, és használatát. A szép íráshoz a finommotorikus mozgás fejlesztése szükséges. 4-5 éves korban már oda kell figyelni, ha nem szeret rajzolni, vágni-ragasztani. Ne erőltessük a ceruzával rajzolást.

Finommotorika fejlesztése – hogyan csináljuk okosan, lépésről lépésre haladva?
Érdemes a nagymozgások és egyensúly fejlesztésével kezdeni. Ha a rajzoláshoz közeledünk, először kezdjük ujjfestéssel hatalmas papíron, később könnyen megfogható nagyobb, vastag krétával, vagy krétakaviccsal folytassuk, csak ha már megjött a kedve a rajzoláshoz, akkor rajzoljunk ceruzával.

finommotorika alakulása függvénye a kézfejizmok fejlettségének, az ujjak izomfejlettségének. Ezek alapvetően megszabják a rajz- és íráskészség alakulását.
7 éves korra fejlődik ki teljesen a finommotoros koordináció olyan mértéke, amely optimális alapot biztosít az írástanuláshoz.

Beiskolázott 6 éveseknél nagyon gyakori az erős írásnyomat, a betűk egyenetlensége, a sorköztartás nehézsége, ami mind a finommotoros koordináció zavaraira utal.

Grafomotoros készség fejlesztése
Vonalkövetések kézzel, ujjakkal, eszközzel. Nagyon szeretik a gyerekek az útkeresőket. Kellemes játék a szaggatott vonalak átírása, rajzok kiegészítése hiányzó vonalak pótlásával. Ritmikus sorok írása, rajzolása.
Minta nyomán haladó ráírás, rárajzolás: Helyezzünk átlátszó papírt egy szép kép fölé, és próbálja a gyermek azt átrajzolni. Utána ki is színezheti.
A betűkkel is lehet játszadozni: Vastag spárgából, gyurmából megformázni a betűket. Fából, kartonból formázott betűket körülrajzolni papíron.

Boldogkőváralján Révészné Sólyom Enikő kollégánk végzi ezt a munkát az 1. osztályban.

Képek: