Újra mögöttünk egy tanév

Ezekben a napokban zárjuk a mögöttünk álló tanévet. Ilyenkor természetesen szinte kötelességünknek érezzük, hogy megálljunk kicsit, és magunk mögé nézzünk, az elérteket összevessük a megcélzott, megtervezett feladatokkal és a kettő innen-onnan kilógó, tapasztalható különbségeit sikerként, vagy "elmaradt sikerként" fogalmazzuk meg magunk számára ugye a jövőre nézve. Mert az elszámolás mindig a jövő tervezésével jár kézen fogva.

A pedagógus életpálya modell bevezetésével járó, újszerűnek tűnő feladatok magas szintű teljesítésének minőségi és tartalmi fejlesztésére sok lehetőség maradt még a tanév során és jut még a jövő tanévre is...

Meg kell értenünk, hogy a tanításhoz való szakmai-morális utunkat nem lehet lerövidíteni, nem lehet nem bejárni. Aki lemarad, kimarad. Természeten, az intézmény vezetése minden segítséget megadott a munkához, de a munkát mindenkinek el kell végeznie, ha nem akar - lemaradni és kimaradni.

A honalunkat hívjuk segítségül, innen nézve, visszafelé tekintve a tanévben:

 • 2017-ben újra elnyertük az AME Minősített Intézmény címet
 • Nyári tábort hirdettünk GÓTIKA címen a vakáció első hetére a szülők tehermentesítésének segítésére, na és persze számtalan élmény begyűjtésére a jelentkezőknek.
 • Ovis alapítványi bálunkat második alkalommal rendeztük meg sok-sok résztvevővel és sok-sok támogatóval
 • Tanártanítás volt tavasszal L. Ritók Nóra vezetésével a képzőművészetet tanító tanáraink számára
 • Óvodai beiratkozás és nyílt napok voltak az oviban április, májusban
 • A Pihentető Művészet Felnőtteknek Klub havonta került megrendezésre lassan fokozódó érdeklődés mellett
 • Írástámogató képzőművészeti program bevezetésének boldogkőváraljai, sajóbábonyi és sárospataki tapasztalatiról számoltunk be félévkor 
 • Az alapítvány által szerevezett sárospataki és bükkszéki művésztelepek februárban bemutatkoztak a Műcsarnokban
 • Az ovis ünnepek között, amelyeket döntő részben a családokkal közösen ünneplünk meg, decemberben beszámoltunk az adventi spiráljárásról
 • Ezek mellett folyamatosan bemutattuk, milyen munka folyik sárospataki és vidéken működő telephelyeinken
 • 2016 őszén gyászhírnek is meg kellett jelennie honlapunkon. Itt hagyott bennünket korábbi kuratóriumunk egyik alapító tagja, támogatónk, Dr. Komáromy Sándor. Emlékét megőrizzük.
 • Szeptemberben egy nagyon jó kiállításon mutatkozhattunk be az Árpád Vezér Gimnáziumban. - Nagyon hasznos volt.
 • Tanévünket egy fontos és örökérvényű megállapítással indítottuk el: "Ha hallom - elfelejtem, ha látom - megjegyzem, ha megcsinálom - megértem."  Ez jó mottónak tűnt idén is.

De ne felejtsük el a korábban választott, azóta is szívesen emlegetett mottónkat se:

"Korunk legjobb személyiségei állandóan sötét, nyomott hangulatban vannak, nyomasztja őket a lelkükben zajló színlelés és nyíltság közötti küzdelem, nem bíznak önmagukban, nyugtalanok, így aztán nem lehetnek mások útmutatói, egyszersmind szigorú nevelői. ... milyen jó volna, ha nevelőnek igazi filozófust találnék, aki korunk általános fogyatékosságai fölé képes emelkedni, és ismét megtanítani rá, hogy a gondolkodásban és az életben egyaránt egyszerűek és becsületesek, vagyis korszerűtlenek legyünk, a szó legmélyebb értelmében."

(Friedrich Nietzsche)

... még ebben a centralizálódó, bizonytalan világban is.