Őszi tematikus tábor - Tehetség és identitás c. program

A Tehetség és identitás címet viselő program keretében került megrendezésre az Őszi tematikus tábor, ahol a Sárospataki Református Általános Iskola és a Pácini Általános Iskola projektünkben résztvevő, Hagyomány és kézművesség valamint Hétköznapi képzőművészet tematika szerint tanuló diákjai vettek részt.

A 2011. október 7-11 közötti időszakban a gyerekek három csoportban ("nemezelő", "festő", "jurta készítő") tevékenykedtek.

A nemezelő csoport tagjai, Újszászi Gabriella tanárnő vezetésével, ismerkedhettek meg a nemezelés történetével, jelenkori felhasználási lehetőségeivel. A program során a tanulók elsajátították a gyapjú megmunkálásának alapjait, fázisait, majd a tábor végére mindenki elkészítette saját nemezelt ülőpárnáját, nemez táskáját.

A képzőművészetes gyerekek motivációs vetítést követően a Csodaszarvas legendáját dolgozták fel, tanulmányrajzok elkészítése után, akvarell technika segítségével.

A "jurta késztő" csoport megismerkedett a pusztai népek sátrának szerkezetével, részeivel, a hozzá kapcsolódó elnevezésekkel. A nemezsátor részeinek szakrális jelentőségű üzeneteivel. A tábor ideje alatt elkészítették egy arányosan kicsinyített jurta vázát.

A tábor ideje alatt számos egyéb elfoglaltsággal, programmal igyekeztünk tartalmasabbá tenni a tanulók itt eltöltött idejét. Több filmvetítés (a magyar őstörténetet feldolgozó animációs- és dokumentum film) is tarkította az esti programot. Hallhattak előadást a nemezelés történetéről, jelenkori képviselőiről. Résztvettek a Holló Ének együttes középkori hangszereket bemutató foglalkozásán, szombat este pedig a Rokonok együttes gyermek műsora szórakoztatta a táborlakókat. Hétfő este Dinnyés József "daltulajdonos" vezette be a gyerekeket a verséneklés világába.

A tábori élet kisérője volt a sétakocsizás, lovaglás, íjjászkodás. A tábor zárásaként egy hatalmas tábortűzzel búcsúztunk az együtt töltött napoktól.

 

A tábori élet pillanatképei megtekinthetők itt: 

https://picasaweb.google.com/104383216447656005561/OsziTematikusTabor

Képek: