A bálon hangzott el

Kedves Barátaim!

"Korunk legjobb személyiségei állandóan sötét, nyomott hangulatban vannak, nyomasztja őket a lelkükben zajló színlelés és nyíltság közötti küzdelem, nem bíznak önmagukban, nyugtalanok, így aztán nem lehetnek mások útmutatói, egyszersmind szigorú nevelői. ... milyen jó volna, ha nevelőnek igazi filozófust találnék, aki korunk általános fogyatékosságai fölé képes emelkedni, és ismét megtanítani rá, hogy a gondolkodásban és az életben egyaránt egyszerűek és becsületesek, vagyis korszerűtlenek legyünk, a szó legmélyebb értelmében."

(Friedrich Nietzsche)

„A gyermeket tiszteletben kell fogadni, szeretetben kell nevelni és szabadságban kell elbocsájtani.” 

(Rudolf Steiner)

Közösségről több értelemben szoktunk beszélni, így biológiai értelemben az élőlények csoportjáról, társadalmi értelemben emberi közösségről, politikai értelemben pedig államközösségről.

Az emberi közösség az embereknek a családnál nagyobb, együtt élő, illetve szoros társas kapcsolatokat fenntartó csoportja. A közösségre jellemző, hogy tagjai a magánéletüket önként megosztják egymással, segítik egymást, pénzüket és szabadidejüket a közösség javára fordítják. - Mint ma este.

A közösség kifejezést sokszor egyszerűen a szoros egység értelmében használjuk.

szabadság meglehetősen tág fogalom, amelyet az egyes filozófiai irányzatok különbözőképpen értelmeztek. Két leggyakrabban használt értelmében a személyes szabadság és a belső szabadság.

A szabadság a kívánt tett megvalósításának lehetősége. A politikában a szabadságjogok a biztosítékok az állam kényszerítő intézkedéseivel szemben, az alkotmányos demokrácia, a jogállam egyik alapja, a vallások közül a hinduizmus is hangsúlyozza a döntés, a tett szabadságát, legfőképpen pedig Jézus - vagyis a Szabadító - szavait olvashatjuk Lukács evangéliumában az elnyomás és a bűn alóli felszabadításról és a szeretet kifejezésének szabadságáról bármely napon. A kultúrában a szabadság a kulturális örökség folytonos megújítása által történő szabad önkifejezés igényét jelenti, az őskortól a napjainkban lezajló szabad kulturális forradalomig folyamatosan jelen van.

Ki gondolkozik el saját szabadságán? Inkább többen gyermekeik szabadságán. „Nagyszerű a szabadág, de veszedelmes ajándék.” – csenghet a fülünkbe Dinnyés József szövege a 70-es évekből. Jól dönteni ma, előttünk itt élő régi generációk jó döntéseit feltételezi. És a magunk szándékát egyben, amit nem mindig könnyű meglátnunk abban a zavarban és zajban, amely rendszerint körbe fog bennünket. Így van hát, hogy egy-egy szabadon meghozandó, jó döntés előtt vissza kell néznünk, rendet és csendet kell teremtenünk magunk körül és magunkban, hogy szabadokká válhassunk, hiszen „A szabadság a kívánt tett megvalósításának lehetősége.” És innen minden sokkal egyszerűbb lesz. Nem egyszerű, csak egyszerűbb. „Jöjj el szabadság, te szülj nekem rendet!”

Szörényi Levente Hazatérés lemezén hangzik el: „Figyelj a belső hangokra, ha nem hallod a külsőt! Figyelj a külső hangokra, ha nem hallod a belsőt!”

A közösségben megélt szabadság emberi lényegünk motorja. Itt mi kicsik kis közösségét gondozzuk a steineri szabadságban, amelynek a tisztelet és szeretet ad közeget. Mert magasztos és hétköznapi egyben ez a feladat, munka, hivatás, életforma… És mi adhatjuk ennek egyik fontos terét itt az oviban veletek, akikkel együtt vagyunk itt, vagy máshol, néha, vagy gyakran, tegnap, ma, holnap.

Megköszönöm a szülők, óvónők, dajka fáradságát, munkáját. (A tombola díjakat felajánlókat a húzásnál fogjuk köszönteni.) Nézzék meg pár perces „visszatekintő” videónkat – mert már van mire visszatekintenünk -, aztán nézzék meg Körmöndi apuka munkáját dicsérő, jelent bemutató kisfilmeket is, amely az idei beiratkozásnál is fog bennünket segíteni.

Köszöntöm itt, most az ovis bálunkon megjelenteket mint (az előbb elhangozott, kimerítő definíciók alapján körbeírt) szabad közösséget. Kívánom, hogy mindenki érezze magát jól, vegyen sok tombolát. Fogyasszuk jó étvággyal a Kiss Cuki bisztró, pizzéria és kávézó támogatásában készült vacsorát, koptassuk a Pataki Ruhaipari Zrt támogatásával rendelkezésünkre bocsájtott Singer parkettáját hajnalig, a Bodrog néptáncegyüttes műsorával, és persze a JAM zenekar vezetésével.

Jó szórakozást kívánok!

Fotók a bálról:

https://www.facebook.com/pg/ART-%C3%89RT-Csodafa-%C3%93voda-1504086959810894/photos/?tab=album&album_id=2389804231239158