Búcsú... In memoriam Borsi Antal (1942-2018)

In memoriam Borsi Antal (1942-2018)
("Tóni bácsi")

Borsi Antal gyermekkorát Hajdúdorogon töltötte és itt végezte el az általános iskolát is. Kitűnő tanulóként folytatta tanulmányait – az akkor még középiskolának számító – debreceni tanítóképzőben. A nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán szerzett diplomát magyar-orosz szakon. Gyakorlóévei teljesítésére a zempléni hegyek közelébe kívánkozott, de végül a bodrogközi Révleányvár mellett döntött. Katonaidejét kitöltve, 1965-ben ugyanezen a tájon tanított tovább, ezúttal azonban Zemplénagárdon. Főiskolai szakdolgozatát is a község helyneveiből írta és itt ismerkedett meg későbbi feleségével, Bessenyei Évával. Az irodalom és a képzőművészet egyformán fontos helyet foglalt el életében. Rajztanári diplomáját a magyar–orosz szak befejezése után szerezte meg. Ebben az időszakban, már újabb, bodrogközi állomáshelyén, Cigándon tanított. Kisvárdára már szakképzett rajztanárként érkezett. Ezután a debreceni Kossuth Lajos Tudomány Egyetemen szerzett magyar nyelv és irodalom szakos diplomát. Gimnáziumi tanári pályája másfél évtizedig Kisvárdához, a Bessenyei György Gimnáziumhoz kötötte, majd egy tartalmas évtized tapasztalataival, pályázat útján került Sárospatakra, ahol a Református Gimnázium tanáraként, az 1984-85-ös tanévtől 26 éven át tanított és alkotói munkássága is itt teljesedett ki.

Első bronzplakettjét, Domokos Pál Péter 90. születésnapjára készítette, 1989-ben. 1992-ben szülővárosában a református templom falán helyezték el azt a bronz domborművét, amely Csokonai Vitéz Mihály 1792 pünkösdjén itt töltött legációjára emlékeztet. A felvidéki magyarság, az általa készített plakettel ajándékozta meg a II. János Pál pápát, az 1996-os győri látogatása idején. A Magyarok Világszövetsége révén Washingtonban is több plakettje látható, a magyar székházban. Honfoglalási plakettje Brüsszeltől Vologdáig Európa számos nagyvárosába eljutott. Ezt ajándékozta a megyei közgyűlés a millecentenáriumi ünnepségre meghívott külföldi vendégeinek. Borsi munkássága elsősorban Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékre terjed ki, de több műalkotása megtalálható külföldön is. Többek között a Felvidéken, ahol Nagykaposon két köztéri alkotása is látható: Mécs László szobra mellett a honfoglalási emlékmű is segíti a nemzettudat megőrzését. 2010-ben pedig II. Rákóczi Ferenc bronz mellszobrát készítette el, amit a fejedelem halálának 275. évfordulójára avattak fel, a franciaországi Yerres-ben, a Párizshoz közeli kisváros Rákóczi terén.
Az utóbbi évek alkotásai:
2010 - Arany János bronz, mellszobor – Kékcse, 2011 - Kazinczy Ferenc életnagyságú bronz szobor – Sátoraljaújhely sétáló utca 2012 - Kitelepítettek emlékműve bronz, mészkő – Dombrád, 2013 - Bocskai István bronz, mellszobor - Bagamér, 2013 - Ölbey Irén bronz, mellszobor – Döge, 2013 - Kazinczy Ferenc bronz, mellszobor – Szabolcsveresmart, 2014 - Pataki diák bronz, életnagyságú szobra – Sárospatak Makovecz Imre tér, 2015 - Dobos László bronz, mellszobor - Királyhelmecen került átadásra. 2017 – Kossuth Zsuzsanna mellszobor – Sátoraljaújhely, 2017 - 56-os emlékművek, Mándok és Dombrád

2017. október 23-án büszkén mutattuk be - 2004-es Kossuth mellszobra után – az újabb és egyben utolsó cigándi köztéri alkotását, az 1956-os emlékművet.

Fájó szívvel búcsúzunk Tanár Úrtól.

Temetésére 2018.08.15-én került sor a kisvárdai régi temetőben.