Bükkszék Művésztelep 2018

A Bükkszék Művésztelep 2009-től kapcsolódik Bükkszékhez, illetve szűkebb-tágabb földrajzi környezetéhez, de szorosabb szellemi vonatkozásait tekintve mindenképpen megállapítható, hogy mindig élő volt az e kapcsolat a csoport tagjai és a településen élők, művész(et) barátok között. 2009-től gyűlnek itt össze egy bő hétre a művészek, hogy együtt alkossanak. 
A művésztelep házigazdája, mentora a Napfény Vendégház tulajdonosa - a Vincze család - mellett a település önkormányzata és az Új ART ÉRT Alapítvány.
A művésztelepen 2009 és 2018 között alkotó művészek:
Baksai József, Bán Miklós, Becse Tamás, Csetneki József, Fazekas Balogh István, Kéri Mihály, feLugossy László, Lázár Zsolt, Puha Ferenc, Stark István, Sz. Varga Ágnes, Vincze Ottó, Wrobel Péter.
A művésztelepen nem csupán festőművészek, hanem grafikus, fotóművész és operatőr is dolgozott az elmúlt időszakban. A festőművészek sem kizárólag a hagyományosnak nevezhető festészeti technikákkal alkották műveiket. A plasztika, objekt készítés mellett teret kapott korábban kísérleti video performance és utcai akció is. Mindezekben a település lakói és vezetői a művészek segítségére voltak.
A telep megnyitása hagyományosan egy művészenként 3-4 alkotásból álló kiállítással indul, majd a művésztelep végén szintén egy hasonló nagyságú zárókiállítással köszönnek el a művészek a falu lakóitól. 2009-től ezen alkalmakkor visszatérő ismerősként fogadják a művészeket, mondhatjuk nyugodtan, hogy személyes kapcsolatok is alakultak ezen idő alatt.
Az érkező művészek a vendégházban és közvetlen környezetében alakítják ki azokat az adhoc stúdió körülményeket, amelyek az alkotó munkához elengedhetetlenek. A vendégház összes helyisége és udvara ilyenkor hamisítatlan művésztelepi köntöst ölt, amelyet szívesen látogatnak a bükkszéki érdeklődők is.
A telep legfontosabb jellemzője az alkalmazkodás. Elsődlegesen az adottságokhoz, melyek minden korlátjuk ellenére vonzóak és megtartó erejűek, másodlagosan egymáshoz, hiszen a művészek egymás személyes közelségében töltik el a hetet úgy hétköznapi létezésük, mint alkotói tevékenységük vonatkozásában.

A 2018-as telepen alkotó művészek: Bán Miklós, Csetneki Józse, Sz. Varga Ágnes Kabó.

Képek:

https://drive.google.com/drive/folders/1qMmaV4Wz4DQqEgLGFefsaCL8tLh8daKz...