Egy festő kiállítása

"Egy kiállítás képei" :-)

Egy festő kiállítása hagyományos helyzet hagyománytisztelő, időtálló értékrendű helyeken.  A zenészek koncerteken mutatkoznak be, a festők kiállításokon. – Hacsak nem állítják ki a festőt éppen úgy, mint Sárospatakon tették ezt e szakma „hozzáértő” vezetői, a szó hagyományos értelmében kiállított művészeinek egyetértésével (értsd: akiknek a műveit valamiért ki lehet ma állítani Sárospatakon).

–  Mert van a mai Magyarországon olyan galéria, aminek a kiállítási programját a helyi politika felülírhatja?!

– Elég, ha egy alkotóra (mint esetünkben) valamiért haragszik a település polgármestere, aki valamilyen városi hierarchiában a helyi kiállító terem (jó esetben szakmai) vezetője fölött áll. Ez a két momentum elég ahhoz, hogy ilyen módon „állítsanak ki” (rekesszenek ki) Sárospatakon egy művészt. Mindez a „Mai Sárospatakiak” címet viselő tárlat kapcsán fordult elő, ahol a polgármester haragját korábban kivívó Csetneki József képzőművészt lehúzták a meghívottak listájáról, - ha vajon egy percig is lehetett-e rajta a kiállítást szervező „szakemberek” mély szervilizmusának, öncenzúrájának köszönhetően…

Pedig hát Csetneki sárospataki is, mai is, kortárs festőművész is. A helyi erők – és bizonyos szempontok mentén, a velük egy pályán mozgó néhány helyi művész – piros cédulát mutattak az alkotónak, aki 1995-től rendszeresen vesz részt csoportos és egyéni kiállításokon Magyarországon, és külföldön egyaránt. Aki 2001-től tagjai a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, 2002-től a Patak csoportnak. 1999-től dolgozik a magyar művészetoktatásban, 2000-től szervezi és vezeti Sárospatakon az Urbán György Nemzetközi Képzőművészeti Szabadiskolát és Ifjúsági Művésztelepet, 2003-tól a Patak Csoport sárospataki művésztelepét, számos művészeti kiállítás szervezője és rendezője. 2009-től Bükkszéken is szervez hivatásos művésztelepet. 2008 és 2011 között alapítványával működtette az ART ÉRT Kortárs Galériát a sárospataki Szent negyedben, amíg az önkormányzat azt el nem vette tőlük, hogy eladja…

Alapító tagja több olyan szervezetnek, amelyek a művészet és a kultúra területén dolgoznak, mint pl. a Szent Erzsébet Történelmi Társaság, a Bodrogközi Művelődési Egyesület, a Sárospataki Népfőiskolai Egyesület, ART ÉRT Alapítvány, Érdi Művésztelep, Sárospataki Civil Kerekasztal Egyesület, Újbástya Egyesület, Zempléni Múzsa. 2005-től az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének választott elnökségi tagja. Várhegyi György-díjas művész tanár, iskola- és óvodaalapító, lovas hagyományőrző. Nős, három gyerek édesapja.

A Sárospatakon és Miskolcon megvalósult óriáskép program megálmodója, egyik kivitelezője és szervezője. A saját terve alapján készült harmadik óriáskép kihelyezését a város vezetése politikai eszközökkel ellehetetlenítette, így az Sárospatak helyett Miskolcra került, az Avasi Gimnáziumba.

A Várhegyi György-díj Laudatiojában Lencsés Lídia így ír róla: „Környezetével minden vonatkozásban törekszik a harmóniára, de nem tér ki a megkerülhetetlen konfliktusok elől.”

Az alkotás mellett jelenleg tanít, és feleségével vezeti az ART ÉRT Alapfokú Művészeti Iskolát és Óvodát. Ezzel párhuzamosan, néhány városvezető által kinyilvánított módon, nem kívánatos személy a sárospataki közéletben, nem jelenhet meg a sárospataki „hivatalos” médiában, a sárospataki, városi tulajdonban működő kiállítóhelyeken, színpadokon, felvonulásokon és azon sárospataki közösségekben, amelyek az önkormányzattól kapott támogatás fejében, a halkan megfogalmazott politikai kérések miatt nem kívánnak együtt dolgozni vele, mint pl. (mások mellett) a Zempléni Nyári Fesztivál, amelynek pár évvel ezelőtt még képzőművészeti kurátora volt.

Kiállították, mert a helyi politika hangadói nem tudnak mit kezdeni értékrendjével, könnyebb volt ellenséget faragni belőle, mint tiszteletben tartani gondolatait és tetteit.

Kiállították, mert képeit érdeklődéssel fogadja a helyi, a magyarországi és a nemzetközi közönség, mert sárospataki, mert mai, és mert kortárs képzőművész.

Fotók: https://plus.google.com/photos/109271266252273283432/albums/622286819516...