Festészet Napja negyedszer

„A művészet nem az, hogy meg tudunk-e rendezni egy ünnepet, hanem, hogy találunk-e olyanokat, akik örülnek neki.” Ezekkel a szavakkal köszöntötte a Festészet Napja alkalmából az ART ÉRT Galériába érkezőket Csetneki József, a galériát működtető Art Ért Alapítvány elnöke.

 Idén negyedik alkalommal rendezi meg az alapítvány a magyar festészet, a magyar festők tiszteletére létrehozott megemlékezést, tisztelgésre alkalmat kínáló ünnepi eseményt. Talán emlékeznek a patakiak a szabadtéri tárlatokra, akciófestészetre, kalandos sorsú óriáskép avatásra, amelyek a korábbi években történtek meg városunkban Szent Lukácsra, a festők védőszentjére emlékezve.

Idén két kiállítással készült az ART ÉRT Alapítvány az eseményre. Délután fél ötkor, az ART ÉRT Galériában nyitotta meg Fazekas Balogh István képzőművész a bajai kötődésű CaffArt Művészeti Egyesület művésztelepének kiállítását, amelyet Marczin István művészetszociológus, a Caffart Egyesület elnöke bocsájtott a galéria rendelkezésére. 22 alkotás tekinthető meg a galériában november 20-ig. Kiállító művészek: Aknay János, Ferencz S. Apor, Filp Csaba, László János, Őry Annamária, Pap Gitta, Puha Ferenc, Rékasi Attila, Sütő Róbert, Török Ferenc.

„A politikát nem szabad költőknek, íróknak, festőknek, szóval művészeknek irányítani, közvetlenül annak napi cselekvésében. De a művészek gondolatait egyetlen polit

ika sem nélkülözheti. Az a politika, amelyik nem figyel a művészek szavára, bukásra van ítélve.”

A kiállítást Vámosi Katalin művészettörténész nyitotta meg, bemutatta a csoport tagjait, akik közül Aknay János Kossuth-díjas festőművész, Kéri Mihály és Wrobel Péter festőművészek meg is tisztelték jelenlétükkel a tárlatnyitó közönséget. A megnyitóban egyebek mellett elhangzott a művészcsoport Sárospatakhoz kötődésének története, a személyes szálak, a szakmai vonatkozású tevékenységek között elsősorban az idén tizenegyedik alkalommal megrendezett Nemzetközi Képzőművészeti Szabadiskola, a 2003 óta működő művésztelep, a közös kiállítások.

Képek: