Mégis lesz Sárospatakon Közművelődési koncepció?

Olvad a jég? - Na de így, december elején? - kérdezhetnék az időjárásra figyelők. - Igen, mintha olvadna. - válaszolnák az önkormányzatot figyelők. A Közművelődési Tanács 2010-ben született, helyi közművelődési rendeletet megújítani, újra alkotni szándékozó javaslata a számtalan kérést, megkeresést, nyílt levelet, Kormányhivatali felhívást követően napirendre került Sárospatak Város képviselő testületének ülésén.
Az előzetes egyeztetést követően a tervezet a Humán bizottság elé került, ahol – néhány, az egészből nem sokat értő bizottsági tag szerint – kabaré tréfába illő vita kerekedett arról, mire való A Művelődés Háza, és eddig milyen típusú működésre adta a pénzt az intézménynek a város. Keresnénk a viccet ebben, meg a poénokat is, de ami mára látszik ebből, az inkább tragikusnak mondható, mert úgy néz ki (onnan fentről), hogy az alapfeladat finanszírozása mára veszélybe került. A bizottságban hozzáértő és a területet gondozó szakemberekkel sem sikerült zöld ágra vergődni annak tisztázása okán, hogy mi is ma ez az alapfeladat és hogyan kellene azt megnyugtatóan üzemeltetni. – Nem is csoda, hiszen Sárospatak Közművelődési Koncepciója (a Közművelődési Tanács által feszegetett helyi közművelődési anomáliák felvetése következtében) a napokban került ki valamilyen poros asztalfiókból.
A Humán bizottság tagjai végül is arra a részkövetkeztetésre jutottak az 1999-es helyi közművelődési rendelet módosításának első vitájában, hogy helyesebb volna először egy helyi közművelődési koncepciót készíteni, amiben mindazokat a tisztázásra váró alaptételeket kellene megfogalmazni, amelyek egy része a mostani rendeletmódosítás vitájában felszínre kerültek.

Talán kicsit elvesz a Tanács derűlátásából, amelyet a koncepció hiányának megvilágosodásszerű élménye okozott a bizottságban, hogy a soron következő napirend egy újabb közművelődési profilú intézmény átvétele volt – koncepció (és pénz) híján! ... És szakmai egyeztetés híján!
Azt azonban sikerként könyvelheti el a tagjaiban az évek alatt itt-ott megfogyatkozó Közművelődési Tanács, hogy a Közművelődési koncepció hiánya felmerült a döntéshozók soraiban. A rendelet módosításának csaknem két éves huzavonájában ezt a sikert el sem mertük képzelni. Fel is kérték a Közművelődési Tanácsot a munkára, amit örömmel el is fogadtunk, és amit már meg is kezdtünk.