Szabadiskola

2009-ben tizedik alkalommal rendezi meg az ART ÉRT Alapítvány a Sárospataki Nemzetközi Képzőművészeti Szabadiskoláját.
Az évtized alatt több tehetséges alkotó fiatalt művészi, tanári pályára bocsátó iskola jelenlegi és volt növendékei, tanárai, a szabadiskola körül az egy évtized alatt megjelent művészek találkoznak Sárospatakon, 2009. augusztus 5-15 között, a szokásos időben, délután 18.00 órakor az ART ÉRT Műhelyben, a megszokott helyen. Tizedik alkalommal is megkezdik a munkát a javarészt magyarországi, de az Erdélyből és Németországból érkező hallgatók. Idén is megnyitják az előző évi Gubis Mihály-díjas társuk kiállítását a Kapu Galériában, és felveszik az épp csak tavaly letett ecsetet, és folytatják a megkezdett munkát idén Aknay János, Csetneki József, feLugossy László, Puha Ferenc és Wrobel Péter vezetésével. Nem mindig volt ez így, hiszen korábban tanáruk volt Gubis Mihály is, aki 2006-ban hagyott el minket, és Somogyi György is, akit betegsége köt jelenleg otthonához.
Augusztus 8-9-én tartják a „visszatekintő napokat”. Itt lesz módja megszólalni, emlékezni, tanárnak, diáknak, meghívottaknak, utcáról betérőknek.  Kiállítás is nyílik 8-án 18.00 órától az ART ÉRT Galériában, a tíz esztendő során született hallgatói munkákból.
Szintén a hagyományokhoz híven, 14-én délután, a Múzsák temploma előtt, szabadtéri kiállítással zárul a tizedik kurzus, és kezdődik meg a lelkünkben a tizenegyedik.