A Tanítanék Mozgalom közleménye

A Tanítanék Mozgalom közleménye

Megmosolyogtató, hogy a néhány – többségében nem szakmai – szervezetet tömörítő, így Illegitim Köznevelési Kerekasztal (a továbbiakban IKK) mellől az oktatáspolitika azt üzeni, hogy csakis ők képesek és hivatottak az oktatás valódi problémáira választ találni. Csak egy dolgot nem vesznek észre: háttal ülnek a magyar társadalomnak!

Hamis az a kormányzati propaganda, mely azt sugallja, hogy az IKK nyílt. Bár a munkacsoportok tevékenységébe megpróbálnak bevonni többeket – kiknek jó része köszöni, de nem kér ebből –, de a végszavazás eredményét a közoktatásban teljesen járatlan többség véleménye fogja eldönteni. És máris folyik a „szalámizás”: olyan ígéretek, melyek határideje valahol a messzi-messzi jövőben homályosul el, s e mellett nem is a lényeget fogják meg, hanem egy korábbi rossz rendszer restaurációját vetítik előre, vagy a mostani áldatlan állapotok korrekciójával próbálkoznak.

PEDIG ÚJ OKTATÁSI RENDSZER KELL, MELY ÉLMÉNYALAPÚ, ÉS KÖZÉPPONTJÁBAN A GYEREK ÁLL!

A Tanítanék Mozgalom több mint 900 szervezet és 34.000 magánszemély képviseletében már lerázta magáról az IKK terhét:

„NINCS HATALMUK FELETTÜNK!”

Ha tetszik, ha nem, nincs más út, mint a XXI. századi oktatásé, amely nagykorúságáig jelent védőhálót minden tanulónak. Nem az IKK, hanem a Civil Közoktatási Platform (a továbbiakban CKP) mondja meg, milyen lesz a magyar oktatás.

Miért?

Mert a hiteles szakértők, hiteles szervezetek és szakszervezetek munkáját a Tanítanék Mozgalom lendülete, friss szellemi kapacitása és lelkesedése támogatja. Ettől legitim, ettől erős a CKP.

És annál erősebb a mozgalom és vele a CKP is minél több intézmény, szervezet és magánszemély áll mögötte!

CSATLAKOZZATOK TI IS!

Emlékeztetőül a korszerű magyar oktatáshoz vezető út első lépései:

  1. Követeljük, hogy a kormány mondja ki, a 2011-ben elfogadott köznevelési törvényt átmenetinek tekinti, és haladéktalanul kezdje meg az érdemi egyeztetéseket a közoktatás valódi szereplőivel egy új közoktatási törvény elkészítéséhez!
  2. Követeljük, hogy az új közoktatási törvénnyel kapcsolatos egyeztetések annak szakmai alapjaitól kezdődjenek! Az elmúlt öt évben kiderült, hogy az eddigi irány sem jó, és a toldozgatás-foltozgatás sem vezetett sehova.
  3. Követeljük, hogy az oktatásra fordított költségek érjék el a mindenkori GDP 6%-át és az átlátható, kiszámítható és stabil normatív oktatásfinanszírozást!
  4. Követeljük, hogy az intézmények napi működését lehetetlenné tevő, a tanulók és a pedagógusok számára elviselhetetlen helyzetet okozó közismert problémákat a jogszabályok és az utasítások azonnali módosításával haladéktalanul kezeljék!

Budapest, 2016. február 25.

A Tanítanék Mozgalom képviseletében: Törley Katalin, Pilz Olivér, Pukli István

http://www.tanitanek.com/ckp

http://www.tanitanek.com/ckp#/KozosKovetelesek